martes, 16 de marzo de 2021

Sipia amb mandonguilles (Sepia con albóndigas)

Una receta mar y tierra...riquísima!!!


1 k de carne picada (mezcla ternera y cerdo)

2 huevos

pimienta blanca, sal, hierbas aromáticas, canela, nuez moscada

ajo y perejil picados

pan rallado

un chorreón de vino blanco

1 k de sepia

3 cebollas tiernas, o dulces

salsa de tomate frito

laurel

una cucharadita de harina

Se preparan las albóndigas con todos los ingredientes tal y como se indica en esta receta

Albóndigas de carne (puedes comprarlas preparadas, si lo quieres más rápido). Se fríen y se reservan

Por otro lado 

Se trocea la cebolla y se rehoga en una sartén( primero tapada para que se cueza y se quede blandita) . Se incorpora a la sartén la sepia troceada con unas hojas de laurel y la tapamos para que se haga en su jugo. Cuando esté blanda, se echa un chorreón de vino blanco y se deja unos minutos.

 Añadimos la salsa de tomate y la harina y le damos unas vueltas y un poquito de agua si fuera necesario. Ponemos las albóndigas, removemos y tapamos. Lo dejamos unos 15 ó 20 minutos cociendo, si dejar de mover la cazuela para que no se pegue. 

apartamos y listo


Mandonguilles amb sípia i pèsols


INGREDIENTS
500gr. sípia tallada a daus (amb la melsa)
250gr. carn de porc picada
400gr. carn de vedella picada
400gr. pèsols bullits
4 tomàquets ratllats
1 copa de vi blanc
2 cebes trinxades
1 ou
4 alls
julivert
farina
llet
sal
pebre
oli d'oliva
aigua

Per la picada
un grapat d'ametlles torrades
uns brins de safrà
julivert

VARIANTS:
- Podeu afegir un polsim de canyella a la massa de les mandonguilles
- Podeu utilitzar brou de pollastre o peix en lloc d'aigua
- Es poden acompanyar amb carxofes, patates, mongetes bullides o arròs blanc

ELABORACIÓ 

Prepararem les mandonguilles. Utilitzarem molla de pa pagès.
 Amb 3 o 4 molles grans ja farem. Aquesta aportació de pa farà que les mandonguilles quedin més 
suaus de gust....que si les feu amb tot carn.
Regueu-les amb una mica de llet......i feu una pasta....

Ara ja podeu incorporar la carn picada, amb sal, pebre negre, all i julivert...i els ous.

Ara barregeu bé tots els ingredients.

Escalfeu una bona quantitat d'oli d'oliva en una paella.......i enfarineu les mandonguilles. Fregiu-les per les dues bandes.
Paral·lelament, podem posar uns pèsols congelats a bullir, en aigua calenta i sal.
Anirem reservant les mandonguilles.
Ara trinxem una ceba grossa o dues mitjanes.
Col.leu l'oli de fregir les mandonguilles en un altre paella o cassola.......s'ha d'aprofitar... 
 D'altre banda, ratlleu quatre o cinc tomàquets madurs. 
Ara és el moment de netejar bé la sípia i tallar-la a daus. 
Els pèsols ja son cuits....els reservem en un colador.
 La salsa "marró" de la sípia també l'aprofitarem... ....d'això se'n diu "melsa"....
...i la barrejarem bé amb el tomàquet. Ens aportarà un sabor extraordinari al guisat.  En la nova cassola/paella, sofregirem la ceba i l'all......i seguidament incorporarem el tomàquet amb la melsa.
Ho deixarem reduir 5 minutets a foc mitjà.... ...i llavors incorporem la sípia......afegim el vi......un raig d'aigua també...i ho saleu......i ho tapem...a foc mitjà...que vagi evaporant l'alcohol...
Mentrestant, anirem treien la pell d'unes ametlles torrades per fer la picada...
Amb 10 o 12 ametlles ja serà suficient. Ara tirarem uns brins de safrà. Així mateix.
I ho piquem amb la ma de morter.
Anem revisant el nostre guisat, uns 15 minuts aprox. L'objectiu es que la sípia quedi cuita (tasteu-la).
Veureu com la reducció ha generat una salsa lligada.
És el moment d'incorporar els pèsols bullits ...i les mandonguilles reservades...
Barregeu-lo bé...i rectificar de sal si cal. Correcte, la picadeta.  Repartiu-la bé per tot el guisat. 
Ara es qüestió d'escalfar-ho tot plegat uns 5-10 minuts...


 


No hay comentarios:

Publicar un comentario